Jag måste medge att vilken film som är den bästa är väldigt individuellt. Det finns många sidor där filmer får omdömen av tusentals personer och sedan tas en vinnare fram. Några sidor av det slaget är Internet Movie Database och Rotten Tomatoes. Ofta finns många riktigt bra filmer att vaska fram i topplistorna när du letar något bra att se men ibland kan det vara riktigt surfiskar. Det är inte kul att börja se något och sedan inse att det är en besvikelse. Någon sån vill man inte råka på när man har laddat upp med popcornen, morotsstavarna och dressingen och slår sig ner i soffan för att underhållas. I de när listan ger jag dig 5 säkra kort. Riktigt bra filmer med andra ord. Välj någon av dessa så blir du förmodligen inte besviken. Jag kan inte lova att alla gillar följande filmer men vissa saker med dem gör att de tilltalar de allra flesta. Personligen är dessa mina favoriter.

1. Nyckeln till frihet

Den här filmen handlar om Andy Dufresne som är en tystlåten och ambitiös med framgång i affärsvärlden. Han dock inte samma framgång i förhållandet med sin fru. De är i brytpunkten för deras förhållande och nära att skiljas. I samband med det inträffar något förskräckligt. Både hans fru och hennes älskare mördas. Inte nog med det utan Andy åtalas dessutom för mordet och blir satt i fängelse. Se trailern och att dras med i den spännande handlingen med en inblick i vad som händer sedan.

I denna otroligt bra filmen får man följa Andy tuffa öde när hand liv får en dramatisk och olustig twist. I huvudrollerna finns bland annat Morgan Freeman som Andys medfånge Red. Han som gör ett stilrent skådespel i sin roll blir något av en kompanjon till Andy eftersom handlingen utspelar sig .

2. Greven av Monte Cristo

Den här filmen som baseras på en roman med samma namn skrevs ursprungligen av Alexander Dumas. Samma författare som bland annat har skrivit de tre musketörerna och mannen med järnmasken. Filmen har en väldigt tydligt utspelad ”hjältens resa”. En ung, osäker och kär man möter livets hårda provningar på ett väldigt smärtsamt sätt. Först blir han bedragen av sin bästa vän. Inte nog med det. Han hamnar snart hjälplöst i ett fängelse utan någon sätt att ta sig därifrån. I hans provningar formas han till en väldigt stark person och när han väl lyckas rymma efter mer än ett decennium har han också listat ut platsen på en skatt. Med hjälp av sin medfånge. Tack vare rikedomen som skatten ger honom återvänder han för att göra upp med han gamla vän som nu också har gift sig och bor tillsammans med hans flickvän från tiden före fängelset.

3. Forrest Gump

Den här filmen är en amerikansk dramakomedi från 90-talet som fortfarande är helt en klass för sig. Den är otroligt charmig. Skådespelet och kvalitén på produktionen gav den 6 Oscarstatyetter. Bland annat som bästa film, bästa manliga skådespelare och för bästa regissör. Forrest Gump som uppenbarligen inte är smart som andra på många sätt lyckas med att bli elitidrottare, lyckad affärsman och dessutom krigshjälte. Den är otroligt härlig den här filmen. Forrest Gump med sitt stora hjärta och tappra mod är svårslagen som karaktär i världens filmhistoria enligt mig.

4. Into the wild

Även denna är baserad på en bok men också på verkliga händelser som utspelade sig i början av 90-talet. Christopher McCandless väljer att ta av stånd från det materialistiska samhället som han har fått nog av efter sin universitetsexamen och ger sig upp i naturen och i vildmarken för hitta sig själv i världen . Han ger sig av till Alaska och skriv dagbok vad som händer på resan. Vad som händer blir ett riktigt äventyr som slutar olyckligt.

5. A beautiful mind

En sann berättelse om John Nashs live. En nobelpristagare i ekonomi som bland annat är känd för hur han lagt fram en win-win teori med sin formulering av Nashjämnvikt. Man kan att hur hans starka sinne om ger honom en otrolig begåvning i matematik fungerar lite som en svärd med två vassa sidor. Från hans bekanta upptäcker han att mycket av vad han tror sig gå genom i livet existerar. Det han med sitt sinne också har utvecklat en kritisk schizofreni som är på väg att slå han liv i bitar. Stora delar av hans liv är som ett luft slott och det så långt att han blir en fara för sina nära och kära. Tack vara hans starka fru som står pall vi hans sida tar de sig genom utmaningarna med sjukdomen och trots schizofreni utbrotten lyckas han göra sina matematiska framgångar till sen dagen då han tar emot sitt nobelpris.